Background Image

Templomaink

Gyülekezetünk öt templommal rendelkezik, Balatonfüreden, Dörgicsén, illetve Balatonakaliban.

Balatonfüred 

Az egyházközség legfiatalabb templomának alapkövét 1996-ban tették le. A templomot 1999 november 6.-án szentelte fel D. Szebik Imre elnök-püspök. A Benczúr László által tervezett, modern megjelenésű épület homlokzata Isten kitárt karjait szimbolizálja, mellyel magához hívja és védelmezi a gyülekezet közösségét.

Az épület elrendezése a gyülekezet hitélete szempontjából nagyon előnyös, mivel a kétoldali oldalhajó kinyitásával többirányú gyülekezeti munkát is lehetővé tesz. Az oltártérrel szemben állva balról gyülekezeti terem, iroda, jobbról pedig sekrestye, ifjúsági terem, teakonyha és vizes blokk található. A templomtér rendszerében hagyományos, axiális elrendezésű. Az egyhajós, karzattal is rendelkező csarnok-templom oldalfalai nem párhuzamosak, hanem a templomtér az oltártél felé bővül, mellyel érdekes térhatás alakul ki. A körülbelül 200 főt befogadni képes templom oltárképét Polgár Rózsa textilművész készítette.

A templom tornyában három harang lakik: egy 110 kg-os, "F" hangú harang, melynek felirata: „Von guten Mächten wunderbar geborgen” (Áldó hatalmak oltalmába rejtve) - germeringi testvérgyülekezetünk ajándéka -, egy 250 kg-os, "C" hangú, „Minden lélek dicsérje az urat! (Zsolt 150)” feliratú és egy 430 kg-os, "A" hangú, a következő felirattal: „Rex gloriae veni cum pace!” (Dicsőség királya, jöjj békéddel!). 

bf templom kiv

 

Alsódörgicse 

alsod kiv

Az alsódörgicsei régies stílusú, boltíves kiképzésű templom építését 1771-ben kezdték meg, felszentelésére 1794. ádvent 2. vasárnapján került sor. A templomot többször renoválták, illetve bővítették, de mindmáig megőrizte klasszikus szerkezetét. A templom orgonáját 1903-ban Szalay Gyula készítette, a hangszer mára felújítandó állapotban van, de mindmáig működőképesen szolgálja a gyülekezet liturgikus alkalmait.

 

Az alsódörgicsei templom tornyában két harang lakik, melyek Seltenhoffer Frigyes fiai harangöntő gyárában, Sopronban készültek. A nagyharang 73,5 cm átmérőjű 1930-ban készült, felirata: „Ne csüggedj el, kicsiny sereg”. A kisebb harangot 1938-ban öntötték „Közeledjetek az Istenhez, és közeledni fog hozzátok” felirattal.

 Felsődörgicse

 A felsődörgicsei templom boltozatát 1832-ben építették, a torony 1863-ra épült fel. A fa oldalkarzatokkal rendelkező templom tornyában jelenleg egy 1928-as öntésű harang lakik, felirata: „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni, örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában! Amen”.

feld kiv 

Kisdörgicse

 

A kisdörgicsei gyülekezetünk legkisebb temploma. Az 1834-ben elkészült egylégterű, 40-50 ember befogadására alkalmas kis templom csendesen bújik meg Kisdörgicse házai között.

 

Balatonakali

 Balatonakali jelenleg is álló evangélikus templomát 1890. októberében szentelték fel. A templomot az 1900-as évek elején díszes freskókkal díszítették, később belülről fehérre meszelték - a díszes festés egy részlete a karzat alatti mennyezeten ma is látható.

A jelenleg fehér falazatú, világos, egyszerű berendezésű, szószékoltárral rendelkező kis templom meghitt hangulatot áraszt.  A toronyba az első világháború után egy harang került, melynek felirata: „Ne csüggedj el, kicsiny sereg”.

bakali kiv